2013. január 22., kedd

Fénnyel festve

A különböző hangulatok érzékeltetésére gyakran használnak effekt szűrőket. Sokszor a felvételkor alkalmazzák őket, de a fotófeldolgozó programok is kínálnak ilyeneket, szinte végtelen variációban. Ezeket elvi okokból is elkerülöm, mert fotográfusnak tartom magam, nem pedig photoshopgráfusnak.

A digitális fotózás során néha jól jön az átmenetes szűrő, a polárszűrő, és mindenekelőtt a neutrális szürke szűrő. Megjegyzem, nekem egyik sincs, és nem is tervezek csak szürke szűrőt beszerezni.

Az én módszerem a jó öreg síkosítószeren, a vazelinen, és egy darab üveglapon alapul. A vazelin számtalan mintázatban kenhető vékonyan az üvegre, és az objektív elé tartva létrejön a varázslat. Ezután már csak az üveglap helyzetét kell változtatni, a blendeértéket variálni, illetve a megfelelő gyújtótávolságú objektívet kiválasztani. Szükséges még egy kis jó ízlés, és kész.

Link a többi képhez:

https://picasaweb.google.com/114787700954364023703/FennyelFestve?authuser=0&feat=directlink


1 megjegyzés:

  1. Ma jól indult a napom, mert a leveleim között ott várt a blogod elérhetősége. Nagyon jó olvasni a bejegyzéseket és nézegetni ezeket a képeket. Köszönöm, hogy megosztod velünk!
    Azért ugye majd a környezetvédelem című albumodról is írsz néhány sort?
    További sok-sok bejegyzést kívánok Neked és nekünk!

    VálaszTörlés